Sider

Krydderier og krydderurter 28.01.16






Vi bruger krydderier til at fremhæve eller forstærke smagen i retter. Der er to hovedgrupper:
  • Krydderier (tørrede)
  • Krydderurter (friske og tørrede)




I Danmark bruger vi mest salt og peber og dernæst paprika og karry. Vi skal være forsigtige, når vi krydrer vores mad, for tilsætter vi for meget, kan vi ødelægge retten, derfor tilsæt vi kun i små mængder ad gangen.
Friske krydderurter er mildere i smagen end de tørrede. I spiseske krydderurter svarer til 1 teske tørrede.

Tørrede krydderier

Krydderier kommer fra planter og træer og deres bark, knopper, frugt eller blomsterdele, rødder, frø eller stængler. Krydderier kan fås stødte, som frø og som hele (kanel og laurbær)
Stødte krydderier tilsættes i slutningen af tilberednings-tiden
Hele krydderier, for eksempel nelliker, tilsætter man i starten af tilberednings-tiden. Eventuelt i gazepose, så de nemt kan fjernes.
Krydderier skal stå mørkt og tørt i maksimalt seks måneder i en lufttæt beholder. En del af krydderier mister deres farve ved opbevaring i lys.



Krydderurter

Der er mange krydderurter. De friske er fx dild, purløg og persille, men også basilikum og estragon. Vi kan også få krydderurter tørrede, men de er bedst når de spises friske.
Krydderurter med rykke og buskagtige blade som salvie, rosmarin og timian skal koge eller stege med retten for at give smag.  De, som har tynde blade, som koriander, basilikum, dild og kørvel skal vi først tilsætte retten i sidste øjeblik for at bevare smag og farve.


Krydderurtebuketten, som Bouquet garni er blanding af friske krydderurter, som man bruger i sauce og supper. Herbes de Provence er også en blanding f krydderurter, som man bruger ved bl.a. kogte retter. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar