Den teknologiske udvikling har hjulpet landbruget at
opfylde samfunds krav efter fødevareforsyninger, gennem brug af store maskiner,
har brugen pesticider og kunstgødning været brugt til bedre ydelse af
kulturplanter og husdyr.
Brugen af disse stoffer har samtidig medført en lang række
sideeffekter for natur, miljø og dyrevelfærden.
Men i de seneste år, principperne for økologisk landbrug i
kombination af den nyeste videnskabelige viden om brugen af næringsstoffer og
vand, har vist, at man kan have bedre resultater i produktionen.
I den økologiske produktion, der er et øget fokus på
dyrevelfærd og på at beskytte den omgivende natur. I vores del af verden er der
de seneste årtier sket en markant vækst i forbruget af økologiske fødevarer.
Meget, derfor er de tyder på, at økologiske har en stor
fremtid, når det kommer til at øge landbrugets bæredygtighed. Netop fordi
økologi højere grad end konventionelt landbrug baseret på vedvarende
ressourcer.
Fordele og ulemper
Klassen får uddelt
nedenstående udsagn og skal i grupper vurdere om det er en fordel eller en
ulempe. Hvis de har nogle flere fordele og ulemper, kan de skrive dem ned og
fremlægge dem også.
På tavlen skrives FORDEL
og ULEMPE. Grupperne “klistrer” udsagnene på tavlen og må meget gerne uddybe
deres valg. Hvis nogen i de andre grupper er uenig eller enige må de gerne byde
ind med deres kommentarer. Måske skal udsagnet flyttes?
Når alle udsagnene er
fordelt, lægges der op til følgende diskussion:
·
Kan fordelene opveje ulemperne?
Sprøjtemidler og gødning
De kemiske midler er
giftige, men det er lovligt at bruge dem, så længe der kun er en lille mængde
tilbage i de færdige fødevarer.
Hvert år bliver der
lukket vandboringer, fordi grundvandet er forurenet af sprøjtemidler.
Mekanisk lugning er
arbejdskrævende og forøger CO2-udledningen.
Hvis planterne ikke har
optaget al kunstgødning og sprøjtemidler, skylles de let ud i jorden når det
regner. Så løber det videre ud og forurener i søer, åer og vandløb.
På et konventionelt
landbrug dyrkes husdyr og plante afgrøder hver for sig. Hvis der mangler noget
i form af gødning eller sprøjtemidler hentes det ude fra.
Husdyrgødning er sværere
at styre end kunstgødning, fordi det omdannes i jorden over lang tid.
Kunstgødning er lettere
at styre, fordi man kan dosere der efter hvor meget planten har brug for og
hvornår den har brug for det.
Tilsætningsstoffer og
sundhed
I konventionelle
produkter er ca. 330 tilsætningsstoffer godkendt.
I økologiske produkter
er 49 naturlige tilsætningsstoffer godkendt.
Tilsætningsstoffer kan
få produkter til at holde i længere tid.
Ofte indeholder
økologiske grøntsager mindre vand pr. kg end konventionelle grøntsager og de
har derfor større koncentration af nærings- og smagsstoffer.
Mange tilsætningsstoffer
er allergifremkaldende.
Dyrehold
80% af alle
konventionelle svin bærer multiresistente bakterier pga. brugen af antibiotika.
Det betyder, at de er modstandsdygtige over for flere forskellige typer antibiotika.
Når dyrene har gode
vilkår, bliver de ikke så tit syge og dermed behøver man ikke at bruge så meget
medicin.
Økologiske dyr har
højere risiko for at komme i kontakt med sygdomsfremkaldende mikroorganismer,
da de opholder sig mere udenfor end konventionelle dyr.
Økologiske dyr skal have
grovfoder, som er godt for deres fordøjelse og dermed forstærker deres sundhed.
Konventionelle dyr
fodres oftest med piller og koncentrater, der forringer deres sundhed.
Der er flere
plantearter, vilde dyr og insekter på et økologisk landbrug end et
konventionelt.
Økonomi og Energi
Konventionelt landbrug
producere kød og afgrøder til billige penge for forbrugeren.
Økologisk landbrug
kræver mere menneskelig arbejdskraft og arbejdstimer end det konventionelle
landbrug.
Der høstes mellem 10-30
% færre afgrøder på økologiske marker end konventionelle marker.
Energiforbruget er
højere, til blandt andet fremstilling af sprøjtemidler og kunstgødning samt
transport af dem, til større maskiner og større arealer, i konventionelle
landbrug end økologiske.
Der bruges lige meget
energi på transportere et parti konventionelle varer som et parti økologiske.
Økologiske produkter er
dyrere end konventionelle produkter, fordi økologisk produktion ofte er mere
arbejdskrævende, og udbyttet er lavere.
GMO – Gen modificerede
organismer
De største frøfirmaer og
producenter af kunstgødning er alle meget involveret i udviklingen af gensplejsede
frø.
Genmodificerede afgrøder har fået overført stærke gener fra andre planter,
bakterier eller dyr. Så kan de vokse bedre under vanskelige forhold, blive
modstandsdygtige over for skadedyr og sygdomme.
Man kan sprøjte marken for at dræbe skadedyr og ukrudt, uden at de
genmodificerede afgrøder tager skade.
På tavlen har vi en økologisk og en
konventionel landmand. Følgende er printet ud som talebobler og de to landmand
fortæller hvordan de hver især gør.
Bagefter kan vi hænge dem op et sted på
skolen.
Økologi
|
Konventionelt landbrug
|
Dyreforhold …
Mine søer og orner skal have adgang til græsarealer i perioden fra d. 15
april til d.1 november
For mig handler det om at prøve at forebygge sygdom frem for at behandle
den.
Mine grise må ikke transporteres mere end otte timer til slagteriet.
|
Dyreforhold …
Jeg behøver ikke at give mine dyr adgang til græsarealer. De må godt leve
hele deres liv i stalden.
Jeg har mange dyr sammen på lidt plads, det er mere effektivt, men der er
også større risiko for at de bliver syge. De får antibiotika i deres foder,
og bliver de alligevel syge behandler jeg dem også med medicin.
Min grise må transporteres i op til 24 timer for at komme til slagteriet.
Størstedelen får dog en køretur på under 3 timer.
|
Foder …
Jeg fodrer mine dyr med grovfoder året rundt. Derudover medicinerer jeg
ikke gennem mit foder og bruger heller ikke vækstfremmende midler.
Alt GMO-foder er helt udelukket.
|
Foder …
Jeg fodrer mine dyr med blandt andet genmodificerede planter fra
udlandet.
GMO foder er billigt og kan holde til at blive sprøjtet.
|
GMO…
Jeg synes at gensplejsning er en unaturlig handling og støtter derfor
ikke op omkring det. Der er ikke lavet længerevarende forskning omkring de
negative effekter. GMO afgrøder kan på sigt udvikle resistens over for
sprøjtegifte og sygdomme, som kan sprede sig til andre organismer.
|
GMO...
Jeg må gerne dyrke genmodificerede afgrøder hvis de er godkendt i EU.
Hvis jeg gør det, skal min mark ligge mindst 150 meter fra andre marker, for
at sikre at mine afgrøder ikke blander sig med de konventionelle eller
økologiske.
Lige nu tjener jeg mere på at dyrke konventionelt end hvis jeg dyrkede
genmodificerede afgrøder.
|
Kunstgødning & gødning
Når jeg skal have mine afgrøder til at vokse så sørger jeg for at
næringsstofferne jeg giver dem, som hovedregel stammer fra enten kompost,
nyttige planter eller økologiske dyr.
Kommer der skadedyr på mine marker bekæmper jeg dem blandt andet ved at
indsætte andre dyr til at spise dem, men som ikke skader planterne.
En af grundende til at jeg ikke skal sprøjte mine marker på samme måde
som min modpart den konventionelle landmand. Er fordi at jeg sørger for at
have en god blandingskultur, altså have forskellige afgrøder på samme mark.
|
Kunstgødning & gødning
Jeg må gerne bruge pesticider.
Såsom insekticider, herbicider & fungicider. Henholdsvis for at
bekæmpe skadedyr, ukrudt og svampeangreb.
En af grundene til at jeg sprøjter mine afgrøder er fordi jeg gror så
meget af det samme på et stort område.
En af grundende til at jeg sprøjter mine afgrøder er fordi jeg oftest
dyrker monokulturelle områder. Dvs. at jeg dyrker den samme sort på alle
eller næsten alle mine marker. Det øger risikoen for at de skadedyr de
medfølger netop de afgrøder, bliver en større trussel da de har et enormt
areal at leve af.
|
Regelmodsætninger …
Landmændene må ikke fremskynde hverken planters eller dyrs vækst.
|
Regelmodsætninger
|
Er økologisk landbrug
mere klimavenligt end konventionelt?
Ja, det er det. Fordi de
ikke bruger kemisk fremstillede sprøjtemidler og kunstgødning. Økologiske
landmænd bestræber sig på, at landbruget efterligner naturen. Næringsstoffer
forbliver i et lukket kredsløb på gården og de forsøger at hente så lidt som muligt
ind udefra. Både økologiske og konventionelle varer bliver fragtet mellem
forskellige lande. Dette er lige belastende for klimaet.
I vores del af verden er der de seneste årtier sket en markant vækst i
forbruget af økologiske fødevarer. Meget tyder derfor på, at økologien har en
stor fremtid, når det kommer til at øge
landbrugets bæredygtighed. Netop fordi økologi i højere grad end
konventionelt landbrug
er baseret på vedvarende ressourcer.
Der er fordele og
ulemper ved både økologisk og konventionelt landbrug. Det er op til forbrugeren
at tage stilling til hvad der vægter højest.
Måske er fremtiden at tage det bedste fra begge landbrug?
Ingen kommentarer:
Send en kommentar