Sider

Bæredygtighed - Økologisk og konventionel produktion 24.02.16


Den teknologiske udvikling har hjulpet landbruget at opfylde samfunds krav efter fødevareforsyninger, gennem brug af store maskiner, har brugen pesticider og kunstgødning været brugt til bedre ydelse af kulturplanter og husdyr.
Brugen af disse stoffer har samtidig medført en lang række sideeffekter for natur, miljø og dyrevelfærden.
Men i de seneste år, principperne for økologisk landbrug i kombination af den nyeste videnskabelige viden om brugen af næringsstoffer og vand, har vist, at man kan have bedre resultater i produktionen.
I den økologiske produktion, der er et øget fokus på dyrevelfærd og på at beskytte den omgivende natur. I vores del af verden er der de seneste årtier sket en markant vækst i forbruget af økologiske fødevarer.
Meget, derfor er de tyder på, at økologiske har en stor fremtid, når det kommer til at øge landbrugets bæredygtighed. Netop fordi økologi højere grad end konventionelt landbrug baseret på vedvarende ressourcer.

Fordele og ulemper

Klassen får uddelt nedenstående udsagn og skal i grupper vurdere om det er en fordel eller en ulempe. Hvis de har nogle flere fordele og ulemper, kan de skrive dem ned og fremlægge dem også.
På tavlen skrives FORDEL og ULEMPE. Grupperne “klistrer” udsagnene på tavlen og må meget gerne uddybe deres valg. Hvis nogen i de andre grupper er uenig eller enige må de gerne byde ind med deres kommentarer. Måske skal udsagnet flyttes?
Når alle udsagnene er fordelt, lægges der op til følgende diskussion:
·         Kan fordelene opveje ulemperne?

Sprøjtemidler og gødning
De kemiske midler er giftige, men det er lovligt at bruge dem, så længe der kun er en lille mængde tilbage i de færdige fødevarer.
Hvert år bliver der lukket vandboringer, fordi grundvandet er forurenet af sprøjtemidler.
Mekanisk lugning er arbejdskrævende og forøger CO2-udledningen.
Hvis planterne ikke har optaget al kunstgødning og sprøjtemidler, skylles de let ud i jorden når det regner. Så løber det videre ud og forurener i søer, åer og vandløb.
På et konventionelt landbrug dyrkes husdyr og plante afgrøder hver for sig. Hvis der mangler noget i form af gødning eller sprøjtemidler hentes det ude fra.
Husdyrgødning er sværere at styre end kunstgødning, fordi det omdannes i jorden over lang tid.
Kunstgødning er lettere at styre, fordi man kan dosere der efter hvor meget planten har brug for og hvornår den har brug for det.

Tilsætningsstoffer og sundhed
I konventionelle produkter er ca. 330 tilsætningsstoffer godkendt.
I økologiske produkter er 49 naturlige tilsætningsstoffer godkendt.
Tilsætningsstoffer kan få produkter til at holde i længere tid.
Ofte indeholder økologiske grøntsager mindre vand pr. kg end konventionelle grøntsager og de har derfor større koncentration af nærings- og smagsstoffer.
Mange tilsætningsstoffer er allergifremkaldende.
Dyrehold
80% af alle konventionelle svin bærer multiresistente bakterier pga. brugen af antibiotika. Det betyder, at de er modstandsdygtige over for flere forskellige typer antibiotika.
Når dyrene har gode vilkår, bliver de ikke så tit syge og dermed behøver man ikke at bruge så meget medicin.
Økologiske dyr har højere risiko for at komme i kontakt med sygdomsfremkaldende mikroorganismer, da de opholder sig mere udenfor end konventionelle dyr.
Økologiske dyr skal have grovfoder, som er godt for deres fordøjelse og dermed forstærker deres sundhed.
Konventionelle dyr fodres oftest med piller og koncentrater, der forringer deres sundhed.
Der er flere plantearter, vilde dyr og insekter på et økologisk landbrug end et konventionelt.
Økonomi og Energi
Konventionelt landbrug producere kød og afgrøder til billige penge for forbrugeren.
Økologisk landbrug kræver mere menneskelig arbejdskraft og arbejdstimer end det konventionelle landbrug.
Der høstes mellem 10-30 % færre afgrøder på økologiske marker end konventionelle marker.

Energiforbruget er højere, til blandt andet fremstilling af sprøjtemidler og kunstgødning samt transport af dem, til større maskiner og større arealer, i konventionelle landbrug end økologiske.
Der bruges lige meget energi på transportere et parti konventionelle varer som et parti økologiske.
Økologiske produkter er dyrere end konventionelle produkter, fordi økologisk produktion ofte er mere arbejdskrævende, og udbyttet er lavere.
GMO – Gen modificerede organismer
De største frøfirmaer og producenter af kunstgødning er alle meget involveret i udviklingen af gensplejsede frø.
Genmodificerede afgrøder har fået overført stærke gener fra andre planter, bakterier eller dyr. Så kan de vokse bedre under vanskelige forhold, blive modstandsdygtige over for skadedyr og sygdomme.

Man kan sprøjte marken for at dræbe skadedyr og ukrudt, uden at de genmodificerede afgrøder tager skade.


På tavlen har vi en økologisk og en konventionel landmand. Følgende er printet ud som talebobler og de to landmand fortæller hvordan de hver især gør.
Bagefter kan vi hænge dem op et sted på skolen.

Økologi
Konventionelt landbrug
Dyreforhold …

Mine søer og orner skal have adgang til græsarealer i perioden fra d. 15 april til d.1 november

For mig handler det om at prøve at forebygge sygdom frem for at behandle den.

Mine grise må ikke transporteres mere end otte timer til slagteriet.



Dyreforhold …

Jeg behøver ikke at give mine dyr adgang til græsarealer. De må godt leve hele deres liv i stalden.

Jeg har mange dyr sammen på lidt plads, det er mere effektivt, men der er også større risiko for at de bliver syge. De får antibiotika i deres foder, og bliver de alligevel syge behandler jeg dem også med medicin.

Min grise må transporteres i op til 24 timer for at komme til slagteriet. Størstedelen får dog en køretur på under 3 timer.
Foder …

Jeg fodrer mine dyr med grovfoder året rundt. Derudover medicinerer jeg ikke gennem mit foder og bruger heller ikke vækstfremmende midler.
Alt GMO-foder er helt udelukket.
Foder …

Jeg fodrer mine dyr med blandt andet genmodificerede planter fra udlandet.
GMO foder er billigt og kan holde til at blive sprøjtet.
GMO…

Jeg synes at gensplejsning er en unaturlig handling og støtter derfor ikke op omkring det. Der er ikke lavet længerevarende forskning omkring de negative effekter. GMO afgrøder kan på sigt udvikle resistens over for sprøjtegifte og sygdomme, som kan sprede sig til andre organismer.
GMO...

Jeg må gerne dyrke genmodificerede afgrøder hvis de er godkendt i EU. Hvis jeg gør det, skal min mark ligge mindst 150 meter fra andre marker, for at sikre at mine afgrøder ikke blander sig med de konventionelle eller økologiske.
Lige nu tjener jeg mere på at dyrke konventionelt end hvis jeg dyrkede genmodificerede afgrøder.
Kunstgødning & gødning

Når jeg skal have mine afgrøder til at vokse så sørger jeg for at næringsstofferne jeg giver dem, som hovedregel stammer fra enten kompost, nyttige planter eller økologiske dyr.

Kommer der skadedyr på mine marker bekæmper jeg dem blandt andet ved at indsætte andre dyr til at spise dem, men som ikke skader planterne.

En af grundende til at jeg ikke skal sprøjte mine marker på samme måde som min modpart den konventionelle landmand. Er fordi at jeg sørger for at have en god blandingskultur, altså have forskellige afgrøder på samme mark.
Kunstgødning & gødning

Jeg må gerne bruge pesticider.
Såsom insekticider, herbicider & fungicider. Henholdsvis for at bekæmpe skadedyr, ukrudt og svampeangreb.

En af grundene til at jeg sprøjter mine afgrøder er fordi jeg gror så meget af det samme på et stort område.

En af grundende til at jeg sprøjter mine afgrøder er fordi jeg oftest dyrker monokulturelle områder. Dvs. at jeg dyrker den samme sort på alle eller næsten alle mine marker. Det øger risikoen for at de skadedyr de medfølger netop de afgrøder, bliver en større trussel da de har et enormt areal at leve af.
Regelmodsætninger …

Landmændene må ikke fremskynde hverken planters eller dyrs vækst.
Regelmodsætninger

Er økologisk landbrug mere klimavenligt end konventionelt?
Ja, det er det. Fordi de ikke bruger kemisk fremstillede sprøjtemidler og kunstgødning. Økologiske landmænd bestræber sig på, at landbruget efterligner naturen. Næringsstoffer forbliver i et lukket kredsløb på gården og de forsøger at hente så lidt som muligt ind udefra. Både økologiske og konventionelle varer bliver fragtet mellem forskellige lande. Dette er lige belastende for klimaet.
I vores del af verden er der de seneste årtier sket en markant vækst i forbruget af økologiske fødevarer. Meget tyder derfor på, at økologien har en stor fremtid, når det kommer til at øge
landbrugets bæredygtighed. Netop fordi økologi i højere grad end konventionelt landbrug
er baseret på vedvarende ressourcer.

Der er fordele og ulemper ved både økologisk og konventionelt landbrug. Det er op til forbrugeren at tage stilling til hvad der vægter højest.

Måske er fremtiden at tage det bedste fra begge landbrug?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar