Vi inddeler frugter i saftige frugter og fedtrige frugter. Saftige
frugter indeholder meget vand, mens fedtrige frugter indeholder en del fedt.
Saftige frugter er:
- Stenfrugter
- Kernefrugter
- Danske bær og tranebær
- Eksotiske frugter. De kommer fra udlandet, fordi de kræver mere varme, en vi har i Danmark, for at gro. Det hedder, at de er importerede.
- Citrusfrugter
- Andre frugter.
- Nøddefrugter
- Fedtrige stenfrugter
- Fedtrige frø
Saftige frugter
Saftige frugter indeholder meget vand (75 – 95%), og er
fyldt med vitaminer (isør C-vitamin) og mineraler. Med deres sur-sødlige smag
er de en vigtig råvare i det moderne køkken. Her kan vi bruge dem rå og som
tilberedte i retter eller som tilbehør i fx desserter, bagværk, for -eller
hovedretter.
Stenfrugter indeholder en sten, som er omsluttet af e blødt
saftigt, men alligevel bidefast frugtkød. Blommer og kirsebær er fra Danmark,
mes nektariner, mangoer, abrikoser og ferskner er fra udlandet. Stenfrugter skal
være hele sunde, rene, tilpas modne samt fri for fremmed lugt og smag og
skadedyr.
Kernefrugter er æbler og pærer. De indeholder et kernehus
inddelt i rum, som er omgivet af en tynd hinde. Frugtkødet er saftigt og fast. Yderst
er kernefrugter omgiver af en skræl. Både æbler og pærer gror i Danmark. Æblet er
Danmarks nationalfrugt og de bliver dyrker over helle verden, men de danske er
bedst i smag. Æbler og pærer tåler længerevarende opbevaring i køleskab /rum
cirka 6 måneder.
Æbler, der er to typer æbler:
- Spiseæbler: som er gode som de er og i retten hvor æblerne skal være helle.
- Madæbler: som er gode i retten, hvor æblet skal koge ud.
Vi avler mange forskellige slags æbler i Danmark, og de
bliver modne på forskellige tidspunkter i løbet af sommeren og efteråret.
Fælles for æbler er, at de har bedst af opbevaring ved 4-6
C, og vi skal skylle dem, før vi bruger dem. Vi skal også fjerne kernehuset og evt.
også skrælle dem.
Pærer
Der også to typer pærer:
- Spisepærer
- Syltepærer
Vi avler mange forskellige slags pærer i Danmark, og de bliver
modne på forskellige tidspunkter i løbet af sommeren og efteråret. Fælles for
pærer er, af de har bedst af opbevaring ved 4-6 C, og vi skal huske at skylle
dem, før vi bruger dem. Vi skal også fjerne kernehuset og evt. også skrælle
dem.
Bær har et saftigt blødt frugtkød. Vi dyrker mange slags i
Danmark, og de findes også på buske og i hegn ude i naturen. Det gælder:
jordbær, hindbær, solbær, ribs, blåbær, stikkelsbær, brombær, tyttebær. Tranebær
hører også til gruppen af bærfrugter. Tranebær kommer fra Nordamerika. Vi skal
helst bruge bær samme dag, som vi har købt eller plukket dem. Deres holdbarhed
er kort, og de skal opbevares ved 0 -5 C. til gengæld kan man fryse bær.
Eksotiske frugter kræver varme. De kan ikke gro herhjemme,
og vi importerer dem fra lande over hele verden bl.a. fra Thailand. De eksotiske frugter tåler ikke kulde og har
det bedst ved 8 – 12 C. Vi kan købe dem det meste af året.
Citrusfrugter er importerede frugter. De er omgivet af en
gulorange skræl, som vi skal fjerne, inden vi spiser dem (dog ikke
kumquat). De skal være hele uden
overfladefejl, skimmel eller køleskader. Citrusfrugter kan vi ikke fryse. Citrusfrugter
kan være overfladebehandlet med kemiske stoffer, for at undgå bakterievækst og
svampevækst. Disse har derfor længere holdbarhed end de ubehandlede
citrusfrugter. Hvis du skal bruge skallen af en citrusfrugt (evt. rive
skallen), skal du bruge økologiske frugter, for deres skal ikke overfladebehandlet.
Andre frugter – Rabarber er en grøntsag, men vi bruger den
som en frugt. Den tynde mørkerøde vinrabarber er den bedste. Vi bruger rabarber
til kompot, grød, saft, marmelade, tærter, muffins, kager. I Danmark har de
sæson i april – august.
Fedtrige frugter
Fedrige frugter indeholder meget fedt (35-65 %). I daglig
tale kalder vi de fedtrige frugter for nødder og frø.
- Nøddefrugter er mandel, hasselnød, valnød, pistacienød, jordnød, pekannød, paranød, cashewnød, pinjekerner.
- Fedtrige stenfrugter er oliven og kokosnød.
- Fedtrige frø solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø, græskarkerner.
Det høje fedtindhold i disse frugter gør, at de let kan harske.
Derfor skal vi opbevare dem koldt, mørkt og tørt i tætte beholdere. Mugne eller
misfarvede nødder/frø skal vi altid smide ud.
De fleste fedtrige frugter kan spises, som de er, som slags
slik. Mandler bruger vi til marcipan og hasselnødder ti nougat. Ristede og
saltede jordnødder sælges herhjemme som peanuts. Af jordnødder laver man også jordnøddesmør,
også kaldet peanutbutter. Pinjekerner er en del af pesto.
Der er mange slags oliven, grønne og sorte og med eller uden
sten. Vi spiser dem, som de er, som snack og i salater. Vi bruger også oliven
til olie. Kokosnødden bliver til kokosmel og kokosmælk. Den bliver også til
palmin, et fedtstof.
Fedtrige frø bruger vi i brød og som del af mysli. Og solsikker
til olie.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar