Sider

Frugt 05.02.16

Vi inddeler frugter i saftige frugter og fedtrige frugter. Saftige frugter indeholder meget vand, mens fedtrige frugter indeholder en del fedt.

Saftige frugter er:
  • Stenfrugter
  • Kernefrugter
  • Danske bær og tranebær
  • Eksotiske frugter. De kommer fra udlandet, fordi de kræver mere varme, en vi har i Danmark, for at gro. Det hedder, at de er importerede.
  • Citrusfrugter
  • Andre frugter.
Fedtrige frugter er:
  • Nøddefrugter
  • Fedtrige stenfrugter
  • Fedtrige frø


Saftige frugter
Saftige frugter indeholder meget vand (75 – 95%), og er fyldt med vitaminer (isør C-vitamin) og mineraler. Med deres sur-sødlige smag er de en vigtig råvare i det moderne køkken. Her kan vi bruge dem rå og som tilberedte i retter eller som tilbehør i fx desserter, bagværk, for -eller hovedretter.

Stenfrugter indeholder en sten, som er omsluttet af e blødt saftigt, men alligevel bidefast frugtkød. Blommer og kirsebær er fra Danmark, mes nektariner, mangoer, abrikoser og ferskner er fra udlandet. Stenfrugter skal være hele sunde, rene, tilpas modne samt fri for fremmed lugt og smag og skadedyr.


Kernefrugter er æbler og pærer. De indeholder et kernehus inddelt i rum, som er omgivet af en tynd hinde. Frugtkødet er saftigt og fast. Yderst er kernefrugter omgiver af en skræl. Både æbler og pærer gror i Danmark. Æblet er Danmarks nationalfrugt og de bliver dyrker over helle verden, men de danske er bedst i smag. Æbler og pærer tåler længerevarende opbevaring i køleskab /rum cirka 6 måneder.

Æbler, der er to typer æbler:
  • Spiseæbler: som er gode som de er og i retten hvor æblerne skal være helle.
  • Madæbler: som er gode i retten, hvor æblet skal koge ud.

Vi avler mange forskellige slags æbler i Danmark, og de bliver modne på forskellige tidspunkter i løbet af sommeren og efteråret.
Fælles for æbler er, at de har bedst af opbevaring ved 4-6 C, og vi skal skylle dem, før vi bruger dem. Vi skal også fjerne kernehuset og evt. også skrælle dem.







Pærer
Der også to typer pærer:
  • Spisepærer
  • Syltepærer

Vi avler mange forskellige slags pærer i Danmark, og de bliver modne på forskellige tidspunkter i løbet af sommeren og efteråret. Fælles for pærer er, af de har bedst af opbevaring ved 4-6 C, og vi skal huske at skylle dem, før vi bruger dem. Vi skal også fjerne kernehuset og evt. også skrælle dem.




Bær har et saftigt blødt frugtkød. Vi dyrker mange slags i Danmark, og de findes også på buske og i hegn ude i naturen. Det gælder: jordbær, hindbær, solbær, ribs, blåbær, stikkelsbær, brombær, tyttebær. Tranebær hører også til gruppen af bærfrugter. Tranebær kommer fra Nordamerika. Vi skal helst bruge bær samme dag, som vi har købt eller plukket dem. Deres holdbarhed er kort, og de skal opbevares ved 0 -5 C. til gengæld kan man fryse bær.




Eksotiske frugter kræver varme. De kan ikke gro herhjemme, og vi importerer dem fra lande over hele verden bl.a. fra Thailand.  De eksotiske frugter tåler ikke kulde og har det bedst ved 8 – 12 C. Vi kan købe dem det meste af året.




Citrusfrugter er importerede frugter. De er omgivet af en gulorange skræl, som vi skal fjerne, inden vi spiser dem (dog ikke kumquat).  De skal være hele uden overfladefejl, skimmel eller køleskader. Citrusfrugter kan vi ikke fryse. Citrusfrugter kan være overfladebehandlet med kemiske stoffer, for at undgå bakterievækst og svampevækst. Disse har derfor længere holdbarhed end de ubehandlede citrusfrugter. Hvis du skal bruge skallen af en citrusfrugt (evt. rive skallen), skal du bruge økologiske frugter, for deres skal ikke overfladebehandlet.


Andre frugter – Rabarber er en grøntsag, men vi bruger den som en frugt. Den tynde mørkerøde vinrabarber er den bedste. Vi bruger rabarber til kompot, grød, saft, marmelade, tærter, muffins, kager. I Danmark har de sæson i april – august.




Fedtrige frugter

Fedrige frugter indeholder meget fedt (35-65 %). I daglig tale kalder vi de fedtrige frugter for nødder og frø.
  • Nøddefrugter er mandel, hasselnød, valnød, pistacienød, jordnød, pekannød, paranød, cashewnød, pinjekerner.
  • Fedtrige stenfrugter er oliven og kokosnød.
  • Fedtrige frø solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø, græskarkerner.

Det høje fedtindhold i disse frugter gør, at de let kan harske. Derfor skal vi opbevare dem koldt, mørkt og tørt i tætte beholdere. Mugne eller misfarvede nødder/frø skal vi altid smide ud.

De fleste fedtrige frugter kan spises, som de er, som slags slik. Mandler bruger vi til marcipan og hasselnødder ti nougat. Ristede og saltede jordnødder sælges herhjemme som peanuts. Af jordnødder laver man også jordnøddesmør, også kaldet peanutbutter. Pinjekerner er en del af pesto.

Der er mange slags oliven, grønne og sorte og med eller uden sten. Vi spiser dem, som de er, som snack og i salater. Vi bruger også oliven til olie. Kokosnødden bliver til kokosmel og kokosmælk. Den bliver også til palmin, et fedtstof.


Fedtrige frø bruger vi i brød og som del af mysli. Og solsikker til olie. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar